Tontin vuokrausehdoissahan edellytettiin liittymään kaukolämpöön, tosin siellä myöhemmin annettiin myös ymmärtää, että tietyillä ehdoilla siitä on mahdollista vapautua. No pakkohan tuohon oljenkorteen oli tarttua ja lähteä muotoilemaan oman mieltymyksen mukaista järjestelmää. Etukäteen oli selvää, että lämmön halusimme jakaa vesikiertoisella lattialämmityksellä ja ilmaa vaihtaa koneellisesti. Maalämmöstä jo tiesimme, ettei sellainen jonkinmoiselle pohjavesialueelle tule onnistumaan tai lupaa siihen ei tulla saamaan. Auringon lämpöä halusimme ehdottomasti käyttää hyväksi, joten aurinkokeräimet halusimme mukaan. Koska maalämpö oli poissuljettu niin jokin muu piti saada tilalle ja pienen pohtimisen jälkeen päädyimme ilma-vesilämpöpumppuun. No koska kovemmilla pakkasilla ei auringosta saada lämpöä keräimillä eikä tuo lämpöpumppukaan hirveän hyvällä hyötysuhteella silloin toimi niin jollain muulla kuin puhtaalla sähköllä pitäisi lämpöä saada. Varaava takka olisi ollut helppo ratkaisu mutta kumpikaan meistä ei pidä siitä, että takan lämmittäminen aiheuttaa tukalan kuuman olotilan ja säteilee lämpöä läheisyyteensä. Pienen tutkiskelun jälkeen löysimme vesitakan. Yksinkertaistettuna vesitakassa on se kamiinan näköinen sydän, jossa palotilaa ympäröivässä vaipassa kiertää vesi. Vesi sitten siirretään varaajalle, johon lämpö otetaan talteen. Suomessa näitä saa yhdeltä valmistajalta mutta heillä lämpö ei siirry kauhean suurella prosentilla veteen toisin kuin ulkomaisilla toimijoilla. Teoreettisesti siis voidaan saada jopa 80% lämmöstä siirrettyä veteen, joten säteilylämpö on hyvin pientä. Kaiken lisäksi sisäinen suunnittelija saa itse suunnitella kuoret takalle, pitää vain huolehtia turvaetäisyyksistä sekä valita kuoren materiaalit tulenkestäviksi. Ajatuksissa on tehdä kuoret Siporexista ja tulenkestävästä levystä.

Järjestelmän toimittajaksi valittiin lopulta ruotsalainen merkki CTC, jolta saa kaiken muun paitsi vesitakan. Lisäksi automatiikka on integroitu itse varaajaan, jolloin sellaista ei tarvitse lähteä itse rakentamaan. Valinnassa painoi järjestelmän yhteensopivuus kaikkien komponenttien kanssa sekä myyntiliikkeiden palvelualttius. Emme halunneet järjestelmää, jota pitäisi olla jatkuvasti säätämässä tai eri osia ei olisi suunniteltu toimimaan keskenään. Useita tarjouspyyntöjä kyseltyäni tuli selväksi, ettei monikaan pysty toimittamaan järjestelmää täydellisenä asennettuna. Onneksi tämän ruotsalaisen merkin maahantuoja ohjeisti soittamaan eräälle heidän jälleenmyyjistään. Heiltä on tulossa kaikki laitteet ja asennettuna, he jopa lupautuivat liittämään vesitakan ja tekemään siihen putkivedot. Lopullinen järjestelmä tulee koostumaan seuraavista laitteista:

  • CTC EcoAir Polar 110
  • 3 x CTC EcoSol Plain Solar Panel (yht. 7,5m2)
  • CTC EcoZenith I550
  • Vesitakka (toimittajan lopullinen valinta vielä hiukan auki)


Tietystikkin talopaketin mukana tulee lämmöntalteenotolla varustettu ilmanvaihtokone. Tähän teimme pienen lisäinvestoinnin eli vaihdoimme automatiikan astetta parempaan. Tämä automatiikka mahdollistaa tarkemmat säädöt ja tuo lisäominaisuuksia (suora lainaus Enerventin sivuilta):

 

  • Käyttäjäystävällisempi käyttöliittymä
  • Hiilidioksidiohjaus
    Tehostaa puhaltimia automaattisesti hiilidioksidipitoisuuden mukaan. Raja-arvo on valittavissa. Anturit, joita voi kytkeä kaksi kappaletta, eivät kuulu vakiolaitetoimitukseen.
  • Lämpötilan säätötapa valittavissa
    Lämpötilan ohjaus pyrkii pitämään joko huone-, poisto- tai tuloilman lämpötilan vakiona
  • Vakiopaineohjaus
  • Takkakytkin
  • Jäähdytyksen talteenotto
  • Kesäyöjäähdytys
  • Viikkokello

Niin ja kukaan ei vielä Lahdessa ollut hakenut tällaiselle järjestelmälle lupaa eli ennakkotapausta ei ollut saatavilla. Yleensä myöntävät luvan poiketa kaukolämmöstä vain mikäli kohteeseen tulee maalämpö, joka on mitoitettu 100% tarpeelle. Lisäksi erikseen käsitellään ns. passiivitalot mutta meillehän ei ole tulossa kuin peruspaketti, jota paranneltu ikkunoiden ja ovien osalta. No joka tapauksessa, tämä meidän järjestelmä meni läpi kun perustelut olivat kunnossa. 

- Tomi -