Lämmitysjärjestelmän hankintahan kuului meidän itsemme hankittavaksi. Lämmitysjärjestelmään kuuluu siis:

- ilma-vesilämpöpumppu

- aurinkokeräimet

- vesitakka

- hybridivaraaja

Hankimme vesitakkaa lukuunottamatta järjestelmän laitteet yhdeltä toimittajalta ja eräältä heidän edustajaltaa ne vielä asennettuna. Ko. liike tekee myös takan putkitukset ja asentaa sen toimintakuntoon. Ensimmäisellä käynnillä kävivät tuomassa laitteet ja katsomassa paikat kuntoon. Toisella kerralla alkoi jo asennus ja nyt putkituksetkin alkavat olla viimeistelyä vaille valmiit. Hiukan kuvia laitteista:

WP_000487-normal.jpg

Ilma-vesilämpöpumppu

WP_000488-normal.jpg

Hybridivaraaja, joka haukkaa suuren osan teknisestä tilasta. Kunhan putkitukset ensi viikolla saadaan loppuun tulevat sähkömiehet kytkemään virrat joka laitteeseen. Sen jälkeen lämmitysjärjestelmän asentajat tulevat virittämään laitteet toimintakuntoon. Yhteensä siis neljä tai viisi käyntiä heiltä ottaa saada laitteet toimintakuntoon. Hidasta puuhaa tuo kupariputkien läpivienti ja taivuttelu.

Vesitakalle piti saada muuratuksi palomuuri, jotta suojaetäisyys seinään täyttyy. Naapurin takkatoimituksesta oli jäänyt yli hiukan siporex-harkkoja ja muutama haettiin lisää rautakaupasta. Lisäksi otettiin ko. harkkojen muuraukseen tarkoitettua laastia säkillinen. Yhtenä iltana sitten piti harjoitella muurausta. Vähän tuli ylijäämäpaloista tehdyn näköinen mutta tuo ajaa asiansa. Eihän tuota tarvitse edes rapata kun se tulee jäämään takan ulkokourien sisälle.

WP_000491-normal.jpg

Kuvassa näkyy siis palomuuri ja palomuurista tulee läpi piipun vierestä hätäjäähdytyksen vesiputki. Lisäksi palomuurista tulee läpi erilaisia johtoja liittyen takan pumpun ym. ohjaukseen. Takkaan tulee automaattinen paloilman säätö. Takasta viedään putket tekniseen tilaan eristetyllä kupariputkella, läpiviennit seinästä läpi, pikkuvessan seinän sisällä vessan kattoon ja siitä lasketaan pikkaisen kattoa alas, jotta putket jäävät piiloon kattoon.

Koska tallin paikan havaittiin olevan liian matalalla niin sitäkin täytettiin lisää.

WP_000497-normal.jpg

Tämä lisätäyttöhän johtui suunnitelmien muutoksesta. Alunperin kun maatöitä tehtiin oli ajatuksena, että teen itse anturan ja päälle harkoista perustukset. Tämän mukaan sitten tallin korko mitoitettiin. No laiskana miehenä laskeskelin kustannuksia ja paljonko itse tekemällä säästän. Säästöä ei paljoa kertynyt ja tuon itse tekeminen olisi tällä kuljetuskalustolla vaatinut aikamoista rautakauppajumppaa. No sain sopuhinnan neuvoteltua ja sovin, että otamme perustukset valmiina pakettina. Tyytyväisenä aloin odotella, että koskahan perustuksia tullaan tekemään kunnes eräänä päivänä jostain syystä alkoi mielessä kaivelemaan tallin pohjien korkotaso. No soitto maanrakentajalle muistaako hän, no ei suoraan muistanut. Yhdessä tuumin siis laserilla mittailemaan ja toteamaan, että 40cm pitää lisää tavaraa ajella. Onneksi lähellä on maatöitä käynnissä ja kaivuri jousi päiväksi meidän tontille täyttelemään tallin oikeaan korkoon. Nyt on sitten viimeisen päälle pohjat tallilla ja oikeassa korossa. Perustukset saatanee parin viikon sisällä, tallipaketti tulee viikolla 19 ja sitten pitäisi itse se pystytellä.