Palautetaan mieleen alkuperäinen visio takasta ennen kuin edes vesitakkaa oli ostettu ja yhtään seinää talossa pystyssä. Alla kuva tästä visiosta/suunnitelmasta.

suunnitelma-normal.jpg

Tässä tarkasti mitoitettuna, jotta tuonne sisään mahtuisi se vesitakka ja turvaetäisyydetkin täyttyisivät (kiitokset TT:lle skitsien puhtaaksi piirrosta ja mallinnuksesta).

Kaukisen%20takka%20ver2%202-normal.jpg

Takka mallinnettuna keittiöstä päin.

Kaukisen%20takka%20ver2-normal.jpg

Takka olohuoneesta päin.

Kun nyt vesitakka on putkineen päivineen liitetty varaajaan ja muutenki kohta alkaa tulla kiire saada takka valmiiksi ennen lattiamiesten saapumista niin aloin kartoittamaan Siporex-harkkojen saatavuutta. Eikun valmistajan sivuilta ihmettelemään kuka on jälleenmyyjänä harkoille ja rautakauppaan kyselemään. Kun kaikki Lahden rautakaupat oli kierretty tuli selväksi, että niistä ei saa kuin väliseinäharkkoja. Edes tilaamalla ei saa Siporex-harkkoja, olisi pitänyt täysiä lavoja tilata. Enhän minä tee mitään täysillä lavoilla, kun tarve on aika minimaalinen. No viikon ihmettelyn jälkeen päätin tyytyä väliseinäharkkoihin ja pohdiskelin tuota pyöristettyä kulmaa. Miten ihmeessä sen toteuttaisin. No päätin sitten, että sahaillaan harkkoja ns. jiiriin ja asetellaan ne valmiiksi aika lähelle tuota R=400mm sädettä ja lopuksi hiotaan pyöristys siihen. Menin talolle ihmettelemään ja sommittelemaan vanhoilla jämä harkon pätkillä miltä se voisi näyttää, eipä tuosta hirveästi tainnut hahmottaa mitään, kuten alta näkee ;)

WP_000583-normal.jpg

Hieno asetelma, siihen se kuori tulee.

WP_000594-normal.jpg

Tässä käytettävissä olevat työkalut (kuvasta puuttuu laastiämpäri ja porakone).

Kun harkkoja oli haettu muutama kappale aloitin varovasti sahaillen ja miettien tuleeko tästä mitään. Tulos oli lupauksia herättävä.

WP_000584-normal.jpg

Kuvassa ei vielä ole uskallettu mitään muurata, vasta sommiteltu harkkoja paikoilleen. Sitten eikun kun muurailemaan. Rivi kerrallaan edeten, aina ensin sahaten sopivia pätkiä, sovittaen ja hioen tuolla aiemman kuvan hiomakivellä palat yhteensopivaksi. Nimittäin käsivaralla sahaten ei tule aina ihan suoraa linjaa, varsinkaan tuolla harkkosahalla (kun ei vaan osaa).

WP_000585-normal.jpg

Kaksi riviä jo kiinni. Tässä välihuomautuksena, että tarkoitus on suorilla osuuksilla tehdä Luja-levystä osa, tällöin saa myös tarvittavat huoltoluukut mukaan kuoreen ja tarvittavia huoltoja/tarkastuksia on helpompi tehdä.

WP_000590-normal.jpg

Tähän jäätiin päivän päätteeksi (kuva keittiön suunnasta).

WP_000591-normal.jpg

Kuva olohuoneen suunnasta. Tästä kuvasta näkyy rosterinen vuotoallas ja se ettei ilmanotto ole paikoillaan. Tuo putkilo mihin menee piuha on automaattinen ilmansäätö, jolla automatiikka säätelee tuloilmaa ja rajoittaa siten palamista sekä veden lämpötilaa. Tuo hormin liitoskin kummittelee, pitäisi hakea jostain pari sovitekappaletta lisää, jotta sen saisi taipumaan paikoilleen. Valkoinen muoviputki menee seinän takana olevan vessan viemäriin. Sinne menevät siis hätäjäähdytyksen mahdolliset vedet. Lämmitysveden putket menevät eristettyinä seinän sisään, nousevat siellä vessan katon alaslaskun päälle ja menevät siitä tekniseen tilaan ja varaajalle. Putkien suojaksi tulee koko tuon takan ja sivuseinän pituinen taso, se itseasiassa näkyy jo alkup. suunnitelmissa. Eli taso tehdään jostain levystä ja puusta (ikäänkuin L-mallinen taso putkien päälle). Rosteriseen vuotoaltaaseen laitetaan vielä vuotovahti, jotta mahdollinen vuoto paljastuu ajoissa eikä pääse salassa vuotamaan kuorien sisässä.

Jo nyt on selvää, että alkup. suunnitelmat jäävät osittain ns. suuntaa antaviksi. Hormin liitos piippuun halutaan kuoren sisään, joten takasta tulee korkeampi kuin suunnitelmissa. Menevät alkup. suunnitelman kultaiset leikkaukset hukkaan, mittasuhteet muuttuvat ja saa nähdä miltä lopputulos näyttää :)