En kyllä voi suositella talvirakentamista, varsinkaan kun lunta tuntuu tulevan ihan liikaa. Samoin kaikki asiat ovat huomattavasti vaikeampia ja ottavat enemmän aikaa. Järjettömän kokoisia lumikasoja alkaa tontille kertyä, varmaan juhannuksena sulatellaan viimeisiä kasoja.

Ensinnäkin kun maanrakennukseen alettiin oli tontilla polveen asti lunta. Tuolloin piti aina välillä käydä kaivelemassa nurkkapisteitä esiin, jotka kaupunki oli käynyt sinne merkkaamassa. Muutoinhan maanrakentaja ei niitä enää sieltä olisi löytänyt. Tuo merkkaus oli pakko suorittaa ennen maanrakennustöitä kun tontti on kolmion mallinen ja mittaus olisi ollut melkein mahdotonta, eli maanrakentaja ei olisi tiennyt mistä kaivaa ja mihin talo on tulossa.

Toisekseen tuo lapio tuli tutuksi kaivaessa sitä sähköpiuhaa jäisestä maasta. Voin kertoa, että jäätynyt tiivistetty murske on vaikeaa kaivaa. Puolen metrin syvyyteen kun kaiveli niin tunti ja metri oli tahti. Viisi metriä piti sähköjohtoa kaivaa. Vinkkinä jos tarvitsee ko. operaatioon ryhtyä: ensin rautakangella reunat pois, sitten kaivannosta lapiolla murksketta ylös. Kahdestaan tuo on helpompaa mutta rautakanki alkaa painaa yllättävän paljon tunnin hakkaamisen jälkeen. Toimistotyöntekijän kädet olivat aivan spagettia urakan jälkeen.

Kolmanneksi, joka lumisateen jälkeinen kolaus alkaa ottaa päähän. Lisäksi kaiken suojaus lumelta (sisätäytön, materiaalien) on ylimääräistä työtä. Kaikki minkä jättää maahan hukkuu seuraavan lumisateen aikana. Vielä kun yrität pitää lumia pois aika isolta alueelta, että tulevat tavarat mahtuisivat sekä vielä työmiehet työskentelemään (telineet, työkalut, esikasaukset) niin melkoinen urakka on edessä

Neljänneksi, nuo lumikasat jäätyvät, eli ne pitää kolata kerralla lopulliseen paikkaansa. Ei auta oikaista ja kolata niitä väliaikaisesti johonkin. Nimittäin niitä ei sitten siirrellä käsipelillä ainakaan helposti. Onneksi meidän tontilla oli vielä tilaa lumelle, mikäli olisimme tuolle tontille yksikerroksisen talon rakentanee olisimme aivan pulassa lumien kanssa!

Olen lopettanut muuten säätiedoitusten seuraamisen, lumihiutaleiden kuvat aiheuttavat välittömän stressin. Parempi huomata vasta kun taivaalta alkaa tulla tavaraa kuin stressata sitä jo etukäteen...


Toisaalta meillehän tulee avaimet käteen toimitus eli ihan muuttovalmis paketti. Joten tämä talvikeleistä avautuminen voitanee laittaa nykyajan nuorison hömpötykseksi, jonka pitäisi saada kaikki valmiina laittamatta tikkua ristiin sen eteen ;) Tosin täytyy tunnustaa, että tunnen itseni sen verran hyvin, etten kykenisi tässä elämäntilanteessa enempää talon rakentamiseen osallistumaan. Täysin oikea valinta tuli siis tehtyä kun otettiin tälläinen paketti.